Voetproblemen
Klik op foto en scroll naar onder voor meer informatie.
| | | |
 |  |  |  |
Eelt | Likdoorn | Ingroeiende nagel | Schimmelnagel |
 |  |  |  |
Wintertenen | Blaren | Kloven | voetschimmel |
Eelt
Eelt ontstaat door wrijving of druk. Het lichaam maakt eelt aan als bescherming. Een dun laagje eelt is geen probleem, maar als het te dik wordt veroorzaakt het drukplekken en kan het de voetstand veranderen waardoor weer andere problemen kunnen ontstaan. De pedicure zal zoveel mogelijk eelt verwijderen met een mesje zodat het minder snel terug komt. Gaat men langdurig vijlen dan denkt het lichaam dat het weer eelt moet gaan aanmaken.
Likdoorn
Een likdoorn is eelt dat meestal in een punt naar binnen groeit. Dit ontstaat omdat er op een klein plekje erg veel druk wordt uitgeoefend. Dit kan zijn dat twee teen- gewrichtjes tegen elkaar drukken (tussen de tenen) of de schoen tegen een gewrichtje (op de teen). Ook kunnen ze onder de voet ontstaan, vooral op de bal waar de gewrichtjes de onderkant van de schoen raken. De pedicure kan de likdoorn volledig verwijderen en kan u in bepaalde gevallen adviseren om herhaling te voorkomen ( bv. schoenadvies of een siliconen orthese).Een likdoornpleister is meestal een oplossing van korte duur.
Ingegroeide nagel
De grote teennagel kan gaan ingroeien waardoor pijn ontstaat of zelf een ontsteking. De reden kan zijn: verkeerd knippen, bol groeiende nagel (tunnel) of te krappe schoenen. De pedicure kan weer ruimte maken zodat ingroei voorkomen wordt, knipadvies geven of idn. een nagelbeugel plaatsen.
Kalknagel/schimmelnagel
Een kalknagel is een verdikte nagel die ontstaat o.a.door irritatie van buitenaf (schoen) of door een slecht gevoed nagelbed. De pedicure kan de nagel weer mooi glad frezen. Vaak is een verdikte nagel ook besmet met een schimmel. Hierdoor ontstaat een schimmelnagel. Meestal zie je dan bruine strepen of vlekken op de nagel. Soms ook witte poreuze vlekken, dit is vaak een schimmeltje veroorzaakt door nagellak. De pedicure maakt de nagel mooi dun en kan u adviseren om de nagel te gaan behandelen. Er zijn ook gevallen waarbij het advies is om de huisarts te raadplegen.
Wintertenen
Bij wintertenen krijg je last van (blauw)rode zwellingen. Meestal bovenop de tenen, maar het kan ook rondom de tenen. Deze plekken kunnen erg jeuken en ze doen tegelijkertijd erg pijn, vooral wanneer je voeten warm worden. Dit is het gevolg van een verstoorde bloedcirculatie.Je hebt grote kans dat je van wintertenen af bent na een aantal weken, maar het kan ook zo zijn dat de zwellingen blaren worden en dat ze open gaan met zweren als gevolg. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Heb je één keer last gekregen van wintertenen? Dan heb je een hele grote kans dat ze er het jaar erop weer zijn.
De pedicure kan u hierin adviseren.
Blaren
Bij een blaar ontstaat er ruimte tussen de lederhuid en de opperhuid die zich vult met vocht. Een blaar ontstaat door langdurige of heftige wrijving. Je ziet het vaak bij sporters en wandelaars. Ook kan er een blaar ontstaan als je in het voorjaar weer met blote voeten in de schoenen gaat. De huid moet dan weer wennen. Als de blaar geen klachten geeft kun je hem het beste heel laten. Bij klachten aan beide zijden met een steriele naald een gaatje maken en vervolgens met twee steriele gaasjes het vocht naar buiten drukken. Dan ontsmetten en afplakken. De pedicure kan u ook adviseren om herhaling te voorkomen.
Kloven
Kloven zijn barsten of scheuren in de droge huid, in hard eelt of in een vochtige huid tussen de tenen. Kloven kunnen behoorlijk diep en pijnlijk zijn en bovendien gaan ontsteken.
De barsten in hard en droog eelt vereisen behandeling door de pedicure. De randen van de kloof zijn hard, maar onderin de kloof is de huid erg dun en kan gemakkelijk gaan bloeden. De scheuren komen het meeste voor op de rand van de hiel en soms onder de rand van de grote teen.
Bij mensen met een droge huid ontstaan vaak kloven. Doordat de huid zijn elasticiteit verloren heeft zal de huid bij belasting niet meer kunnen buigen en dus barsten.
De oppervlakkige kloven doen zich meestal zomers voor als er veel op slippers gelopen wordt. De hiel steekt vaak over de rand van de slipper heen en raakt daardoor belast. Wanneer er zich overmatig eelt heeft gevormd wordt dat eelt door de droogte hard en brokkelig en ontstaan er diepe barsten.
De weke kloven tussen de tenen ontstaan juist weer door een teveel aan vocht (transpiratie). De huid raakt verweekt en beschadigt daardoor gemakkelijk. Voor een voetschimmel is dit de ideale omgeving en het risico op besmetting is dan ook erg groot.
Bij diepe kloven wordt de dikke laag eelt verwijderd zodat de huid weer soepel meebuigt bij belasting. De harde randen van de kloof worden voorzichtig weg gesneden en gefreesd zodat de huid zich weer kan sluiten. De pijn zal direct na de behandeling sterk verminderen of zelfs geheel verdwenen zijn.
De weke kloven zullen, in geval van een schimmelinfectie, behandeld moeten worden met een schimmeldodend product.
Voetschimmel
Deze huidaandoening gaat gepaard met schilferende plekken die enorm kunnen jeuken, rode irritaties, kloofjes en jeukende blaasjes. Hoewel schimmelinfecties op het gehele lichaam kunnen ontstaan, komen ze het meeste op de voeten voor. De zaadjes van schimmels, de zogenaamde sporen komen overal voor en in een vochtige en warme omgeving kunnen deze sporen snel uitgroeien tot schimmels. Transpirerende voeten en slecht ventilerende schoenen en sokken bevorderen deze schimmelgroei, daarom is een voetschimmel zeer algemeen. Iedereen komt dagelijks in aanraking met schimmelsporen en als deze in de huid kunnen dringen ontstaat een infectie. Het gevaar van voetschimmelinfectie bestaat vooral in vochtige ruimten, zoals zwembaden, sauna`s, gemeenschappelijke doucheruimten en zelfs in de eigen badkamer. De pedicure kan u hierover adviseren.